Volgens de jury brengt de Databank Koopvaardij de belangrijke rol van zeevarenden op de koopvaardij niet alleen dichter bij de nabestaanden, maar maakt deze de geschiedenis ook zichtbaar en tastbaar.
Annet Koster, juryvoorzitter:
"Met deze prijs willen we dat initiatief wat in het afgelopen jaar het maritieme bij het brede publiek goed zichtbaar heeft gemaakt, in het zonnetje zetten. En dat is precies wat de Databank heeft gedaan, niet alleen door middel van die ene muisklik de data bij de mensen krijgen, maar ook de hele PR er omheen. Top zichtbaarheid."
→ Bekijk de video
Hubert Nijgh, voorzitter van Stichting Koopvaardijpersoneel 1940-1945:
"Geweldig om namens onze stichting één van de vijf grootste maritieme prijzen in ontvangt te nemen. Het brengt de inzet van onze koopvaardij, die al in 1939 betrokken raakte in de oorlog en moest blijven varen tot maart 1946 extra onder de aandacht. Aandacht waar we als stichting vaak hard voor moeten knokken. Dat blijven we doen, gesterkt door deze prachtige prijs."
De andere twee genomineerden waren het ‘Net Zero Klimaatakkoord Zeevaart’ over een mondiale verduurzaming van de scheepvaart en Koopvaardijpredikant Helene Perfors die zich al jaren, namens de Protestantse Kerk Nederland en de Koepelorganisatie Zeevarendencentrale inzet voor het welzijn van zeevarenden in Nederlandse havengebieden.