De herinnering levend houden
voor generaties die volgen
Prinses Margriet onthult De Boeg, het monument voor de oorlogsslachtoffers van de koopvaardij
Herinneringen levend houden voor volgende generaties
Prinses Margriet onthult De Boeg, het monument voor de oorlogsslachtoffers van de koopvaardij
Bekendheid geven aan de rol van de Nederlandse koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog
Zonder de inzet van de Nederlandse koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog zou er in 1945 geen bevrijding zijn geweest. Voor dit historische feit mogen we collectief trots zijn op onze koopvaardijveteranen.
Nog te weinig Nederlanders weten van hun heldenrol. Daarom zien wij het als onze missie om de onmisbare rol van de koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog te belichten. En koopvaardijopvarenden de blijvende erkenning en waardering te bezorgen die ze verdienen.
Nationaal Koopvaardijmonument De Boeg
Op 10 april 1957 onthulde H.K.H. Prinses Margriet, petekind van de koopvaardij, het Nationaal Koopvaardijmonument De Boeg in Rotterdam. Het monument eert de Nederlandse koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog en herinnert aan de de 2.700 Nederlandse en 1.467 niet-Nederlandse zeelieden die in de geallieerde strijd tegen de bezetter zijn omgekomen.
Na de onthulling blijft het jarenlang stil bij het monument. Van een jaarlijks herdenking en kranslegging is nog geen sprake, dat ontstaat ruim tien jaar later pas, in 1966.
Symbool van gebrachte offers en getoonde moed
Prinses Margriet, petekind van de koopvaardij
"Bij mijn geboorte, midden in de Tweede Wereldoorlog, in Canada, vroegen mijn ouders de Nederlandse Koopvaardij om peet te zijn van hun pasgeboren dochter.
Mijn ouders bedoelden met dit verzoek aan de koopvaardij de duizenden zeelieden die aan geallieerde zijde meestreden een hart onder de riem te steken. Zij zagen het peetouderschap van de Koopvaardij als symbool en als teken van hoop voor een bijzondere groep, namelijk de zeelieden van de Koopvaardij, die in de oorlog meevochten voor de vrijheid van ons land.
Voor mij was dit het begin van een band voor het leven, een rode draad die mij, nadat wij terugkwamen in Nederland, verder vervlocht met de koopvaardij."
Uit de toespraak van Prinses Margriet - als petekind van de Nederlandse Koopvaardij - tijdens de Nederlandse Veteranendag, in de Ridderzaal in Den Haag, 30 juni 2012
De eerste reünie
In 1965 kwam J.W. Liebau, onderhavenmeester in Rotterdam, bij binnenkomst van ss NIEUW AMSTERDAM in gesprek met Leo Fuld, de wereldberoemde zanger uit Rotterdam die tijdens de oorlogsjaren veel voor de Nederlandse zeelieden had betekend. Hij informeerde bij Liebau naar de koopvaardijveteranen en bood aan voor hen op te treden.
Zo ontstond twintig jaar na de bevrijding bij Libau het idee voor een reünie. Voor de organisatie daarvan werd in 1966 het Comité Reünie Koopvaardijpersoneel 1940-1945 opgericht. De eerste reünie vond op 15 september 1966 in Rotterdam plaats.
De eerste herdenking bij De Boeg
Voorafgaand werd samen met het jubilerende Prinses Margrietfonds, dat toen 25 jaar bestond, de eerste herdenking bij monument de Boeg georganiseerd.
De gemeente Rotterdam ondersteunde de activiteiten en H.K.H. prinses Margriet woonde de herdenking bij.
Groot succes
De reünie en de herdenking waren een groot succes en kregen jaarlijks navolging. Vanaf 1968 vindt de herdenking op 4 mei plaats. Eerst jaarlijks om beurten met de Koninklijke Marine in Den Helder bij monument 'Voor hen die vielen'. Sinds de jaren tachtig jaarlijks in Rotterdam bij het Nationaal koopvaardijmonument De Boeg.
In herinnering brengen én houden
Naast het organiseren van de reünie en de herdenking, kreeg het Comité er al snel een andere taak bij: het in herinnering brengen en houden van de prestaties en de offers van de Nederlandse koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog. Want ondanks haar grootse rol kregen de zeevarenden geen erkenning en werden ze bij herdenkingen nauwelijks benoemd.
De jaarlijkse reünie gaat in de jaren tachtig over in een jaarlijkse herdenkingsvaartocht. Vaartochten waarin koopvaardijvaarders en hun familieleden elkaar kunnen ontmoeten (meer hierover in dit artikel uit 2008) en een eerbetoon aan hen die hebben gestreden voor onze vrijheid. Een herdenking en herinnering aan hoe belangrijk het is om onze vrijheid te koesteren en te beschermen.
Herdenkingsvaartochten met ms Smaragd
Van Comité naar Stichting
In 1999 ging het Comité Reünie Koopvaardijpersoneel op in de Stichting Koopvaardijpersoneel 1940-1945. Voor het eerst namen ook niet-veteranen zitting in het bestuur. Dit om de aanwezigheid van bestuursleden bij toekomstige herdenkingen te borgen, wanneer de veteranen daartoe zelf niet meer in staat zouden zijn.
Het nieuwe bestuur wilde meer naar buiten treden om aandacht te vestigen op de belangrijke bijdragen en opofferingen van de Nederlandse Koopvaardijopvarenden in de Tweede Wereldoorlog.
Hoe hard dat nodig was, blijkt wel uit het feit dat de koopvaardijveteranen niet uitgenodigd waren voor de zestigste herdenking van D-Day, op 6 juni 2004. Onvoorstelbaar als je bedenkt dat er zonder de koopvaardij geen D-Day was geweest!
Officiële status van veteraan
Mede dankzij de inspanning van het bestuur werd de Stichting in 2007 volwaardig lid van het Veteranen Platform. Daarmee kreeg het vaarplichtig koopvaardijpersoneel uit de Tweede Wereldoorlog dezelfde veteranenstatus als alle onderdelen van de krijgsmacht.
Wat we doen
Lid van het
Veteranen Platform
We delen mee in de activiteiten van het Veteranen Platform, vooral waar het om maritieme zaken tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat.
Aandacht en publiciteit genereren
We steunen initiatieven en genereren publiciteit om de rol van de Nederlandse koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht te blijven brengen en houden.
Mijlpalen
Lancering Databank Koopvaardij en nieuwe website
Stichting Koopvaardijpersoneel 1940-1945 wordt lid van Veteranen Platform
Onthulling herdenkingsplaquette bij het koopvaardijmonument in Liverpool
Comité Reünie Koopvaardijpersoneel wordt Stichting Koopvaardijpersoneel 1940-1945
Eerste reünie koopvaardijpersoneel en herdenking bij De Boeg
Oprichting Comité Reünie Koopvaardijpersoneel 1940-1945
Onthulling Nationaal Koopvaardijmonument De Boeg door H.K.H. Prinses Margriet
Vaarplicht wordt opgeheven
Na jarenlang verplicht varen mag het koopvaardijpersoneel weer naar huis
Japan ondertekent akte van capitulatie; het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog
Onze zeelieden wisten: nog een half jaar varen en dan zijn we weer vrij
Capitulatie van Japan, het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog voor Nederland
Bevrijding van Nederland
Gouden anker met margriet
Geboorte van Prinses Margriet, petekind van de koopvaardij
Koningin Wilhelmina kondigt Vaarplicht af
Start Tweede Wereldoorlog in Nederland
Het eerste Nederlandse schip (ss Mark) loopt op een Duitse mijn
In de schemeroorlog werden 32 Nederlandse koopvaardijschepen tot zinken gebracht en verloren 260 opvarenden hun leven
Neutraliteitsperiode, ook wel schemeroorlog genoemd
Bestuur
Dhr. Hubert Nijgh | Voorzitter |
Dhr. Stef Rietbergen | Vice-voorzitter |
Dhr. Jan van der Plas | Penningmeester |
Mw. Anne Beckers | Algemeen bestuurslid |
Dhr. Piet Hollestein | Algemeen bestuurslid |
Dhr. Kees Visser | Algemeen bestuurslid
|
Dhr. Jan Willem Verhoef | Algemeen bestuurslid
|
Dhr. Jos Rozenburg | Archivaris |